Zingen en duurzaamheid

Naast koken en duurzaamheid, heb ik nog een grote passie: zingen. Ik zing bij Popkoor Akkoord en nu zijn we druk bezig het nummer “What about us?” van Pink in te studeren voor het eerstvolgende optreden. Dit nummer is een protestlied tegen de zittende president van de USA. En dat is dus ook tegen zijn klimaatbeleid wat mij betreft.

En dit is een mooie dag om een protestlied te laten horen. Vanaf vandaag zijn er over de hele wereld stakingen, demonstraties en andere protesten gaande tegen regeringsleiders, maar vooral vóór het klimaat. Dit in aanloop naar een klimaattop van de Verenigde Naties in New York op 23 september.

Ik word hier echt heel blij van, want dat betekent dat steeds meer mensen inzien dat er iets structureels moet veranderen in de wereld. Dat we op alle niveaus moeten veranderen en dat we daar bij geholpen moeten worden door regeringen van alle landen.

Natuurlijk kunnen overheden het niet alleen en zullen we zelf ook ons steentje moeten bijdragen. Maar deze wereldwijde acties laten zien dat wij er niet alleen voor staan. Tegelijk doet het mij beseffen dat wat ik doe of laat niet een druppel op een gloeiende aarde lijkt, maar wel degelijk verschil maakt hoe klein ook.

Zoals gisteravond tijdens een etentje: ik bestel een jus d’orange zonder rietje en andere plastic dingetjes. Ik hoef echt geen rietje of plastic in mijn jus. Bij het volgende rondje bestel ik weer een jus zonder plastic en bestelt mijn partner ook zo’n zelfde jus. Dat scheelt toch weer twee rietjes! Voor de volledigheid: hij dronk het eerste rondje iets anders.

Zo kan je dus zelf ook wat doen voor het klimaat. Kijk eens om je heen, in je eigen huis of leg je eigen gedrag eens onder de loep. Wat zou jij kunnen doen voor het klimaat?

En kun je nog even niets bedenken, kom dan op vrijdag 27 september naar Den Haag. Vanaf 13.00 vindt op de Koekamp de Nederlands klimaatstaking plaats. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe duidelijker het geluid naar onze regering toe!

Je kunt je aanmelden via de site van de klimaatstaking: klimaatstaking.nl.

Ik zie je reactie graag hieronder en misschien zien we elkaar ook wel in Den Haag!