Trots

Waar ben je trots op?”, een vraag die ik laatst kreeg. Het antwoord is soms even zoeken, maar ik ben in ieder geval trots op mijn aardgasvrije huis.

Duurzaamheid is heel belangrijk voor mij en bij veel van mijn keuzes laat ik dat een rol spelen. Zo ook toen mijn cv-ketel ouder begon te worden. Ik neem je even mee terug naar 2015.

Al regelmatig waren er onderdelen vervangen van mijn cv-ketel, er hing bijna een hele nieuwe ketel! Maar toch bleef het gevoel aan mij knagen dat hij er zomaar een keer mee op kon houden, dus dat het tijd werd om op zoek te gaan naar een nieuwe. Maar was een aardgasgestookte cv-ketel nog wel de beste oplossing? Was er niet iets op de markt dat zonder gas (en dus CO2-uitstoot) mijn huis kon verwarmen? Ik kookte al op inductie, dus de volgende stap werd een aardgasvrij huis.

Toen kwam ik een bijzonder systeem tegen: zonnepanelen met een warmtewisselaar die niet alleen stroom leveren, maar ook warmte. Wauw, dat klonk goed!

Er bleek een hele constructie achter te zitten met een groot vat water om die warmte op te slaan. Dit zou voor mijn warme water zijn, en voor de cv. In dat vat geïntegreerd zat een luchtwarmtepomp, om dat water op te warmen als de zon niet schijnt. Ik had al een set zonnepanelen liggen en met die nieuwe set zonnepanelen (met warmtewisselaars erachter) zou ik zelfs op 0 op de meter uit kunnen komen. Dan zou ik dus evenveel stroom produceren als verbruiken én een lekker warm huis hebben.

Ook zo geweldig: in de winter kon ik die panelen “ontdooien” als er sneeuw op ligt.

Dat enorme vat zou precies op mijn zolder passen. Maar om alle panelen te laten passen, moest ik wel een dakraampje opofferen. Nou was dat precies het lelijkste dakraampje dat ik kende, dus als daarvoor in de plaats in zonnepaneel komt, werd het alleen maar beter! Voor het licht maakte dat raampje nauwelijks verschil. Ik was om.

Er zijn diverse monteurs vier dagen bezig geweest met bouwen en knutselen met panelen, een vat en een lading metalen pijpen, maar dan heb je ook wat. Daarna werd ook de gasaansluiting verwijderd. De energierekening ging fors omlaag.

En nu: in de zomer heb ik altijd heerlijk warm water, in de winter heb ik niet altijd een heerlijk warm huis en ik gebruik nog steeds meer stroom dan ik produceer. Maar ik zet steeds stapjes om die laatste twee te verbeteren en het gaat de goede kant op.

Maar ik heb al ruim vier jaar geen aardgas meer gebruikt en daar ben ik supertrots op!

Ben je nieuwsgierig geworden hoe dit alles er in het echt uitziet of heb je vragen?

Kom dan langs!

Je bent van harte welkom op zaterdag 9 november tussen 13.30 en 16.00. Meld je a.u.b. wel even aan: of bij mij via e-mail of app of via https://duurzamehuizenroute.nl/woning/tussenwoning-1974-arnhem Zo weet ik hoeveel mensen ik kan verwachten.

Tot dan?