Vis

Een vegetariër is maar een raar soort mens. Dit type eet geen vlees en geen vis. Of soms toch wel. Erg verwarrend hoor. En dan heb ik het nog niet eens over kaas…

Ik heb maar even een stukje van Wikipedia afgehaald:

“Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte, vis, schaaldieren en insecten) eet. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas en gelatine in snoep en pudding, wordt door sommigen eveneens uit de voeding weggelaten. Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groente, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met paddenstoelen en vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat ‘groente’ betekent.”

Het geeft wel iets meer duidelijkheid, toch? Maar toch krijg ik nog weleens de vraag: “Eet je dan wel vis?”. Nou, ik niet dus, ik volg bovenstaande definitie. Nu is iedereen vrij om haar of zijn eigen keuzes te maken, maar ik kan me zo boos maken over die vraag! Vandaar toch een stukje over vis op mijn blog.

Wat mij betreft zeg je dan niet dat je vegetariër bent, maar pescotariër of beter dat je gewoon geen vlees en kip eet. Zelfs mijn spellingscontrole kent de term pescotariër niet…. hmm, dat zegt wel wat.

Maar het blijft me intrigeren, zijn vissen dan geen dieren? Ik doe vrijwilligerswerk in een dierentuin, dus weet ik echt wel beter! Volgens mij zijn er twee redenen mogelijk waarom vegetariërs wel vis eten:

Een (semi-)religieuze reden, zo hoorde ik laatst een stukje van een citaat uit de Bijbel, waarbij gezegd werd dat men “geen dieren met haren of veren” mocht eten op een bepaald moment. Dan blijven vissen en schaal- en schelpdieren over, want die hebben inderdaad geen haren of veren. Ook is in tijden dat het slecht ging met de visserij, door de kerk uitgevaardigd dat het goed was om vrijdags vis te eten.

De tweede reden kan zijn vissen en alle dieren in het water niet zo zichtbaar zijn. Er bestaat ook nog steeds discussie of vissen nu wel of geen pijn kunnen lijden. En veel waterdieren zijn ook niet zo aaibaar. Je bent trouwens van harte welkom in “mijn” dierentuin om je door het onderwaterleven te laten overtuigen van de schoonheid ervan.

Als je vis wilt blijven eten, zal ik je daar niet van weerhouden. Maar probeer dan in ieder geval zo duurzaam mogelijke vis te eten. Kijk op https://www.goedevis.nl/ voor meer informatie. Van hen is ook het logo boven dit blog.

Raakt dit onderwerp jou? Op wat voor manier dan ook. Geef je reactie hieronder of neem direct contact met mij op. Ik ga graag met je in gesprek!